Taalcoaching op de Werkvloer: de praktijk

Een workshop door Jan Hoste
Vakexpert NT2, VDAB

Registreer om deze workshop te bekijken

Door uw e-mailadres in te vullen, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden and Privacy Statement
Watch this content now

Categorie├źn behandeld door deze workshop

Meer over de workshop

Vragen tijdens de uitzending:

1 Waarom moet een anderstalige soms een vakopleiding volgen als hij al heel kundig is? Is een vaktaalcursus alleen dan niet voldoende?

Een vakopleiding is steeds het versterken van technische competenties die een cursist niet of onvoldoende beheerst. Als een cursist in zijn thuisland een ruime ervaring heeft, dan is een vakopleiding inderdaad niet altijd nodig. Het is wel zo dat er bepaalde technieken zijn, die niet altijd in elk land op dezelfde manier aangeleerd worden. Ook de uitvoering kan verschillend zijn, bv. bij kappers: een cursist die altijd in Afrika gewerkt heeft, heeft natuurlijk heel wat technieken onder de knie, maar de kapsels hier zijn anders, enzovoort. De vakopleiding kan ook direct op de werkvloer gebeuren via een individuele beroepsopleiding bij een werkgever. De opleiding is dus altijd op maat.

2 Ik zou graag in contact met Jan Hoste komen, hoe doe ik dat?

Via mijn e-mailadres: jan.hoste(@)vdab.be of telefonisch: 0495 99 97 64. Best eerst eens mailen om af te spreken wanneer we kunnen bellen.


Tijdens mijn lezing heb ik het over de jarenlange ervaring die VDAB heeft met taalcoaching op de werkvloer. Ik licht toe wat dat precies inhoudt en ik benoem de succesfactoren. Waarop moet je letten als je cursisten wil gaan taalcoachen op de werkvloer? Wat is belangrijk om ervoor te zorgen dat zo'n coaching succesvol is? Ik wissel mijn uitleg af met mooie stukjes film uit de praktijk om dat te illustreren. We hebben gefilmd bij verschillende werkgevers en op die manier krijg je ook beelden van de praktijk om mijn uitleg te illustreren.

Jan Hoste

Als vakexpert NT2 (Centrale Diensten Brussel) ben ik samen met drie collega's verantwoordelijk voor de invulling en de aanpak van onze dienstverlening voor anderstalige burgers in Vlaanderen. Hierbij geef ik als expert advies en ondersteuning aan collega's en partners.

Met trots ondersteund door