Applaus voor jou! Theaterlezen in de praktijk

Een workshop door Elseline Knuttel
Uitgever en trainer, Theaterlezen en Uitgeverij de Inktvis

Registreer om deze workshop te bekijken

Door uw e-mailadres in te vullen, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden and Privacy Statement
Watch this content now

Categorieën behandeld door deze workshop

Elseline geeft het volgende weg

Het theaterleesboek 'Hieperdepiep! Feest met theaterlezen'. In dit theaterleesboek staan dialogen over allerlei soorten feest, vanuit diverse culturele tradities (winkelwaarde € 16,95).

To be in with a chance to win this, simply register for their workshop by clicking the button at the top of this page

Meer over de workshop

Mijn presentatie over theaterlezen biedt informatie én inspiratie om direct succesvol met theaterlezen aan de slag te gaan. Theaterlezen is een uitnodigende manier om herhaald te lezen. Bovendien motiveert deze leesvorm en zorgt het voor een informele setting waarin het vloeiend lezen wordt geoefend. Vloeiend lezen is immers essentieel om tot leesbegrip te komen.

Welke teksten zijn geschikt? Hoe organiseer je het? Theorie en praktijk: het komt allemaal in een notendop aan bod.


Hieronder een aantal vragen uit de chat + beantwoording van de spreker:

1. Wat een interessante methodiek! Ik zou er graag mee aan de slag gaan. Welke titel zou u aanraden om met laaggeletterde anderstaligen te lezen? Het moppenboek lijkt me wel wat, maar wat is het niveau?

Dank voor de enthousiaste reactie! In AVI (leestechnisch niveau basisonderwijs) is Het kloeke moppenboek gemiddeld op midden / eind groep 4 geschreven. Moppen zijn soms door de taalabstractie (letterlijk en figuurlijk taalgebruik) minder geschikt. Per mop zou je dus moeten kijken of het past bij het niveau van je cursist. Tip: achter deze link vind je een heleboel gratis te downloaden theaterleesmoppen, die je zo zou kunnen gebruiken. Bevalt dat en smaakt dit naar meer, dan is het boek zeker geschikt!

2. Zou je ook met laaggeletterden kunnen theaterlezen?

Ja, dat kan zeker! Het gaat dan om de mate waarin je ondersteuning biedt door bijvoorbeeld de tekst eerst voor te lezen en ook door te praten over de tekst. En ook hier geldt: de kracht van de herhaling! Leestechnisch zijn de volgende titels het meest eenvoudig:

Wat de boer zegt van zijn kippen

Knip, knap, knuis (sprookjes)

3. Wat is het startniveau in de meeste boekjes die je liet zien?

Ik geef van een aantal titels het gemiddelde AVI-niveau (leestechnisch niveau basisonderwijs) aan. M3 staat voor Midden groep 3, E3 voor Eind groep 3 enz. Wat de boer zegt van zijn kippen (M3 t/m E4) Knip Knap Knuis (sprookjes) (M3 t/m E5) Hieperdepiep! (feest) (M3 t/m E5) Het kloeke moppenboek (gemiddeld M4/E4) Ontsnapt! (geschiedenis) (gemiddeld M4/E5) Op reis! En dan… (langere verhalen, speciaal voor volwassenen geschreven. Kijk hier voor het eerste verhaal in de bundel)

Elseline Knuttel

Ervaring deed Elseline Knuttel op o.a. als docent Nederlands (ISK), bibliothecaris en uitgever. Inmiddels houdt zij zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen van theaterleesboeken en het geven van workshops en trainingen theaterlezen.

Met trots ondersteund door